Op vrijdag 27 juni vond er een partnerbijeenkomst plaats waar alle partners, de leden van de adviescommissie en de ally’s in het veld  gezamenlijk verkenden hoe de verschillende beleidsagenda’s zoals Diversiteit & Inclusie, Sociale Veiligheid, Erkennen en Waarderen, Gelijke Kansen en Studentenwelzijn onderling verbonden zijn in beleid en hoe deze vervlochten draden zich in de praktijk laten vertalen. Het doel was: ‘Hoe kunnen we als sector gezamenlijk betekenisvolle stappen hierin zetten.’ We stonden stil bij de huidige en gewenste situatie en identificeerden kansen, spanningen en uitdagingen om de gezamenlijke impact te vergroten. 

Integrale benadering

Moderator Mala Paltoe opende de bijeenkomst en heette iedereen welkom. De voorzitter Prof. dr. Vinod Subramaniam van de Adviescommissie Divers en Inclusief Hoger Onderwijs en Onderzoek was daarna aan het woord en reflecteerde op de noodzaak van meer diversiteit en inclusie in het hoger onderwijs en onderzoek. We staan samen aan de lat voor deze belangrijke thema’s en moeten het zelf doen. Ook benoemde hij dat we kampioen zijn in silo denken in werkgroepen en stuurgroepen en dat we vergeten met elkaar te praten en het ongemakkelijke gesprek hierover te voeren. Het is juist belangrijk om de verschillende thema’s, zoals sociale veiligheid en diversiteit en inclusie integraal te benaderen en met elkaar te verbinden. Een pleidooi voor integrale benadering van vraagstukken en beleidsagenda’s, want ze zijn onderling verbonden. En een call to action om gezamenlijk de rol te pakken en te definiëren. 

Stem laten horen

Er zijn ook aandachtspunten, want diversiteit en inclusie staan onder druk. En reflectie op het onderwerp is ook belangrijk. Wat betekent diversiteit? Het blijft soms moeilijk, want je kan een heleboel dingen niet zien aan de buitenkant van mensen. Vinod Subramaniam: ‘We zijn en blijven een pluriforme samenleving en het is belangrijk dat we onze stem laten horen en de discussie hierover voeren.’

Panelgesprek over vervlechting 

Na de introductie was er een panelgesprek met Vinod Subramaniam, voorzitter Adviescommissie DIHOO, Mary Tupan-Wenno, directeur ECHO, Machteld de Jong, lector Diversiteitsvraagstukken Inholland en Eddie Brummelman, universitair hoofddocent aan de Universiteit van Amsterdam en voorzitter van de Jonge Akademie.

Zij gingen met elkaar in gesprek onder leiding van Mala Paltoe over hoe zij aankijken tegen vervlechting van de verschillende thema’s. Met name de verwevenheid met de praktijk, de spanningen tussen intentie en praktijk en hoe de brug tussen beleid en praktijk versterkt kan worden.

Verbinding maken

Mary Tupan-Wenno: ‘Wat er nodig is dat mensen zich herkennen. De samenleving is zo divers en hoe krijg je dan iedereen aan boord. We moeten strategisch nadenken hoe we de verbinding kunnen maken en realistisch zijn over wat wel en niet mogelijk is.’

Machteld de Jong: ‘Vaak is er te weinig tijd. Het is belangrijk om een veilige ruimte te creëren en met elkaar het gesprek aan te gaan.’

Vinod Subramaniam: ‘Ik was één van de eersten van kleur op mijn positie in de afgelopen 80 jaar.  Er zijn gelukkig wel meer vrouwen nu, maar we hebben nog een lange weg te gaan. Het is nog niet met elkaar vervlochten.’

Ook vanuit het publiek kwamen interessante toevoegingen hierop. Student Akram Achahboun benadrukte dat het belangrijk is om studenten aan tafel te krijgen. Praat niet over studenten, maar mét studenten. Ook missen concrete handvaten vaak en het Rijk zou hierop veel meer moeten sturen vindt Elijah Alvares. Ook is er leiderschap nodig, budget en draagvlak binnen instellingen, instituten, partners en het Rijk. 

Reflectie

Na de lunch was er werksessie waar we groepsgewijs in kaart brachten hoe de thema’s elkaar versterken of juist belemmeren. Onderstaande vragen werden behandeld.

  1. Formuleer 2 uitdagingen en kansen bij de vervlechting van thema’s en beleidsagenda’s?
  2. Benoem 2 of meer verbindingen tussen de beleidsterreinen.
  3. Hoe kunnen netwerken en/of organisaties beter/meer samenwerken binnen de thema’s?
  4. Wat vraagt dit van ons? Als huidige partners en ally’s van het NAP DIHOO.

Als  afsluiting was er een gezamenlijke terugkoppeling en een verkenning van mogelijke vervolgstappen. Hieronder staan een aantal belangrijke uitkomsten.

  • Zoek een praktische invulling en bouw daarop verder. 
  • Betrek landelijke studentenorganisaties. 
  • Ga op zoek naar gemeenschappelijk doelen en gedeeld eigenaarschap.
  • Vaar mee op wat er al is bij het thema sociale veiligheid en zoek de gezamenlijkheid op.
  • Stel taskfoces samen met mandaat en middelen.
  • Zorg ervoor dat er tegengeluid is.
  • Deel ook wat er niet werkt.
  • Geef het middenmanagement een grotere rol.
  • Blijf elkaar opzoeken op de verschillende thema’s.

De uitkomst van de werksessies, inclusief actiehouders wordt uitgewerkt en meegenomen voor een mogelijk vervolg van het nationaal actieplan diversiteit & Inclusie Hoger Onderwijs en Onderzoek. De volgende stap is om eind 2025 de volgende partnerbijeenkomst te organiseren en verder aan de slag te gaan met de uitkomsten en actiepunten.

We sloten de bijeenkomst af met een visualisatie van hoe jij de ideale wereld met vervlochten draden voor je ziet en verlieten de zaal met veel inspiratie.